ViU:lle tunnustusta Itäisen alueen palkitsemistilaisuudessa

6.10.2024

PPL:n Itäisen aueen palkitsemistilaisuus pidettiin tänä vuonna Varkaudessa. Viinijärven Urheilijoiden Naisten Suomensarjan joukkue palkittiin Vuoden menestyjä -palkinnolla sarjanousustaan. ViU sai myös kunnian esittää puheenvuoron Pesäpalloliiton puheenjohtajalle Ari Monoselle.

Tilaisuudessa palkittiin menestyneitä seuroja, joukkueita ja pelaajia. Myös aktiivisia seuratoimijoita muistettiin seuratoimijapalkinnoilla. Kaikki palkitut julkaistaan pesis.fi-sivuilla.

 Viinijärven Urheilijoista Varkaudessa edustivat Naisten Suomensarjan joukkueen valmentaja ja pelinjohtaja Marko Huhtanen ja johtokunnan jäsen Timo Palander.

Vuoden menestyjä – ViU:n edustusjoukkue ja nousu Ykköspesikseen

Viinijärven Urheilijoiden Naisten suomensarjan -joukkueen nousu Naisten Ykköspesikseen palkittiin Vuoden menestyjä palkinnolla. Perusteena palkitsemiselle oli seuran ja valmennustiimin useamman vuoden määrätietoinen työ ja yhteistyön tiivistäminen naapuriseuran Joensuun Mailan kanssa. Koko joukkueen puolesta palkinnon otti vastaan joukkueen valmentaja ja pelinjohtaja Marko Huhtanen. Koko joukkue palkitaan seuran 110-vuotisjuhlassa 26.10.2024.

Nousujoukkueessa pelasivat kaudella 2024:

Jenna Storhammar (C), Kiida Helminen, Viivi Hirvonen, Neea Kangas, Rilla Mehtätalo, Martta Muuttoranta, Amanda Piiroinen, Elsa Pippola, Sonja Purmonen, Ada Reijonen, Aamu Riissanen, Sole Riissanen, Tuua Riissanen, Tiia Rinkinen, Sara Rosti, Enni Sauvala, Sini Suihko, Pilvi-Maaria Taurama, Kiira Turunen

Valmennus ja pelinjohto: Marko Huhtanen, Kalle Helminen, Jaakko Haverinen (fysiikka)
Huoltaja ja joukkueenjohtaja: Matti Hirvonen

Kuva: Tiina Karvinen

Kuva: Timo Palander

Viinijärven Urheilijoiden terveiset Pesäpalloliitolle Aluepäivässä

Seuran puheenjohtaja Liisa Timonen seuran 90-vuotisjuhlassa 2004: ”Se, minne ollaan menossa, ei aina ole selvä, mutta toimeliaisuutta riittää, eikä tätä leidiä kuopata lähitulevaisuudessa!”

Pinkin 110-vuotiaan vanhuksen kuoppaamisesta ei ole vuonna 2024 puhettakaan. Tiedämme kyllä Vinkussa, missä olemme ja minne olemme menossa.

Viinijärven Urheilijat saivat kunnian esittää puheenvuoron Pesäpalloliiton puheenjohtajalle Ari Monoselle. Puheenvuoron käytti Viinijärven Urheilijoiden pitkäaikainen seura-aktiivi, johtokunnna jäsen ja seuran rahastonhoitaja Timo Palander. Palanderin puheenvuoro pidettiin 30 vuoden seurakokemuksen painokkuudella.

"Kesällä 2019 istuimme johtokunnan porukalla, plus muutama ulkopuolinen vahvistus, Liperin rantamakasiinilla luomassa ViU:lle seurastrategiaa viidelle vuodelle – alueen koulutuksen innoittamana! Yksi tuolloin asetetuista tavoitteista oli nousu Ykköspesikseen kaudelle 2025. Aivan itsestään nousu ei tapahtunut, vaan on tarvittu suunnitelmallista kehitystyötä. Liiton ja alueen apua ja neuvoja olemme käyttäneet hyväksi eri tavoin. Alueen työntekijöiden ja seurakehittäjien tuki on ollut meille erittäin tärkeää.

Seuralle täytyy jatkuvasti luoda mahdollisuuksia menestyä niin urheilullisesti kuin taloudellisesti. Tiedostamme sen vahvasti, että vapaaehtoisvoimin emme kaikkea enää pysty tekemään. Junioripäällikkön palkkaukseen osoitettu tuki on ollut meidän seurallemme ponnahduslauta laadun kehittämiseen ja seuran harrastajamäärien vakiinnuttamiseen. Palkkauksen tuki on meidän näkökulmastamme osunut juuri oikein. Siispä kiitokset Pesäpalloliitolle panostuksesta seurojen kehittämiseen. Samanlaista mahdollisuutta seuran kehittämiseen odotamme toiminnanjohtajan palkkaukseen tarkoitetusta tuesta,

Seuran ydintehtävänä on edelleen tarjota junioreille mahdollisuus harrastaa ja kehittyä pesäpalloilijoina sekä laajentaa mahdollisuuksia junioripesäpallon harrastamiseen Liperissä ja lähiseuroissa.

Kolmessakymmenessä vuodessa seuratoiminnan perusajatukset eivät ole muuttuneet. ViU:n mestaruusjoukkeen Erna Kentalan puheenvuoro urheilun merkityksestä kansanterveydelle ja myös yksilölle 90-vuotisjuhlassa on edelleen ajankohtainen: ”Lapsi ja nuori oppii sietämään vastoinkäymisiä, eivätkä ne muussakaan elämässä sitten tule yllätyksenä. Siispä kilpaurheilun lisäksi seurojen harjoittamaa kunto- ja harrasteliikuntaa tulee tukea ja ihmisiä kannustaa toimintaan mukaan”.

Viinijärven Urheilijat esittää toiveen PPL:lle, yhdessä muiden lajiliittojen kanssa, vaikuttaa päättäjiin eduskunnassa, kaupunkien ja kuntien hallinnoissa. Lajiliittojen tulee jatkuvasti muistuttaa liikunnan merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille, huomioiden erityisesti lapset ja nuoret. Liikunnallinen elämäntapa istutetaan lapsiin nuorina ja se kantaa läpi elämän. Siksi on tärkeää luoda liikkumisen ja harrastamisen mahdollisuuksia ja edistää liikuntaharrastusten saavutettavuutta. Valtion ja kuntien taloudessa tulisi ottaa nämä asiat huomioon, eikä säästää sieltä, millä on kauaskantoiset seuraukset ihmisten hyvinvoinnille Konkreettisesti tämä voisi olla esimerkiksi kaupunkien ja kuntien liikuntatilojen säilyttäminen tai muuttaminen maksuttomiksi. Liikuntapaikkakehittämiseen korvamerkitty valtion tukikin olisi tervetullutta kunnille. 

Haluamme olla osa itäisen Suomen pesisyhteisöä ja tehdä maakunnallista yhteistyötä lajin eteen. Toivommekin, että yhteistyö Pesäpalloliiton, sen aluetoiminnan ja yksittäisten toimijoiden kanssa säilyy mutkattomana vastaisuudessakin."

 

Tiivistelmä Timo Palanderin puheenvuorosta Itäisen alueen Aluepäivässä 5.10.2024.