Naisten Superin ryhmä kokoontui avausleirille
4.11.2012
Suurimmat muutokset valmennuspuolella
Viime kaudella naisten Superpesiksessä neljänneksi sijoittunut ViU aloitti valmistautumisen tulevaan toden teolla viime viikonlopppuna, kun joukkue kokoontui avausleirille. Joukkue harjoitteli sekä Jyrin liikuntahallissa sekä Joensuun Areenassa. Lisäksi ohjelmassa oli palaveri, jossa tulevaa käytiin läpi.
Joukkue oli harjoituksissa yhtä lukuun ottamatta täysilukuisena eli 14 pelaajan voimin. Ainoana sivussa oli takareisioperaatiossa käynnin seurauksena kepeillä kävelevä ykkösvahti Riika Räsänen. ”Raipen” paluu tositoimiin tapahtuu näillä näkymin jossain vaiheessa joulukuun kuluessa.
Pelaajat olivat positiivisella mielellä harjoittelun käynnistyttyä myös ryhmänä, omatoimista treeniä on jo alla jonkin aikaa.
- Raskaalta on tuntunut. Kauden ja pitkien lenkkien jälkeen, kun laittaa piikkarit jalkaan ja yrittää juosta kovaa, niin on vähän semmoinen dieselmainen olo. Tekeminen vaikuttaa hyvältä, ja Anssi (juoksuvalmentaja Turunen) on tuonut osaamista ja pelaajille enemmän määrätietoisuutta, kokeneen kaartin Anu Pulkkinen tuumi nopeustestien välissä.
- Ihan mukavaa, kiva päästä ohjatusti treenaamaan. Kunhan tarkemmin katsotaan juoksutekniikoita, niin Anssin vaikutus tulee näkymään. Paikkaa kokoonpanosta haetaan, olisihan se hienoa päästä esille ja pelaamaan, uutena kasvona SurMan B-tytöistä mukaan liittynyt Katja Kukkonen totesi.
Hyvältä näyttää
Joukkueen pelinjohtajaksi kahden vuoden tauon jälkeen palannut Ari Väistö oli varsin tyytyväinen näkemäänsä, ja joutui jopa hieman asettelemaan kehusanojaan, että keväällekin jäisi jotain kerrottavaa.
- Hyvältä näyttää, joukkue on hyvässä hapessa. Yhden lajiharjoituksen perusteella voi sanoa, että tekeminen on hyvällä tasolla. Haasteita tulee olemaan sisäpelissä kotiuttamisessa, tilanteita tällä porukalla saadaan varmasti aikaan ihan riittävästi, ”Parru” kehui suojattejaan.
Kotiuttamiseen haastetta tuo se tosiseikka, ettei joukkueesta löydy varsinaista lyöjäjokeria. Viime kaudella runkosarjassa 1+51 ja pudotuspeleissä 0+9 juoksua lyönyt Maija Kaappola palasi kotiin Lapualle, eikä korvaajaa ole löytynyt.
- Pitää löytää vaan se pelityyli, millä ne juoksut otetaan. Näillä näkymin meillä ei ole lyöjäjokeria, vaan 15 pelaajan ryhmä on tässä. Katsotaan sitten talven peleissä, onko meillä joku näistä lyöjäjokerina vai onko meillä neljä lyöjää ja paljon juoksijoita, Väistö pohti.
Väistön mukaan lyöjäjokerillekin paikka joukkueesta löytyy, mikäli sopiva pelaaja olisi tarjolla.
- Jos Vehniäisen Tanjan tasoinen pelaaja ilmoittaisi halukkuuteensa meille siirtymiseen, niin eiköhän meiltä siinä tapauksessa joku paikka löydy, ”Parru” naureskeli.
Nähdyn perusteella kotiutusvastuuta, ja sitä kautta sankarin viittoja lienee tarjolla ainakin kolmikolle Inka Pietilä-Riikka Karppinen-Emmi Satokangas. Unohtaa ei kannata myöskään merkistä kovalla prosentilla palloa väliin upottavaa lukkari Niina Härköstä.
Uusia tuulia
Joukkueen juoksuvalmentajana on aloittanut Kiihtelysvaaran Urheilijoita pikajuoksijana edustanut Anssi Turunen. Turunen vastaa myös muusta fysiikkaharjoittelusta yhdessä lajivalmentajien kanssa. Ensivaikutelmat joukkueen tekemisestä olivat positiiviset.
- Tilanne on hyvä. Juoksupuolella isoja asioita ei tarvitse tehdä, että saadaan palettia paremmaksi. Lähtötaso on hyvä, eikä juoksutekniikoissa ole suuria puutteita. Kehittymismahdollisuudet ovat kaikilla hyvät.
- Tuon omia ajatuksia myös voimapuolen harjoitteluun. Suurin ero pesäpallon ja pikajuoksun välillä on se, että pesäpallossa on paljon muitakin elementtejä juoksemisen lisäksi. Yksi pääpointti, mistä olen lähtenyt liikkeelle on se, että askelkontaktin nopeutta pitää saada nopeammaksi, Turunen taustoitti.
Turusen mielestä harjoittelussa on erittäin tärkeää muistaa se, että kyseessä ovat pesäpalloilijat.
- Kyllähän tässä mennään koko ajan lajin ehdoilla, ja harjoitteet pyritään rakentamaan pelaamista palveleviksi. Odotan mielenkiinnolla ensimmäisiä hallipelejä, että näen miltä meno kentällä näyttää. Sitten pystytään puuttumaan vielä paremmin niihin asioihin.
Vinkun ohjelmassa talvikaudella on lajiharjoitusten lisäksi kaksi viikoittaista juoksuharjoitusta.
- Itse olen aina valvomassa toisen harjoituksen ja toinen on laitettu ohjelmaan. Lisäksi lajiharjoitusten yhteydessä juoksua tulee jonkin verran. Harjoitusmäärät ovat sillä tasolla, että siitä homma ei tule jäämään kiinni. Tunteja tulee, nyt riippuu siitä, miten ne käytetään.
Siirtyminen yksilöurheilusta joukkueen mukaan on sujunut Turusen mielestä mutkattomasti.
- Mukavaa tämä on. Samat lainalaisuudet pätevät täälläkin kuin yksilöpuolella. Olen vetänyt joukkueille jonkin verran treenejä aiemminkin eli tilanne ei ole täysin uusi, Turunen tuumi vetoharjoitusta seuratessaan.
ViU / Naisten Superpesis: talven ohjelmarunko
Normaalista viikkorytmistä (4xlaji + 2xnopeus/voima) poikkeavat tapahtumat
marraskuu
la 10.11. leiri
pe 23. - su 25.11. leiri
joulukuu
pe 14. - la 15.12. leiri + pikkujoulu
ma 17. - ke 26.12. omatoiminen jakso
tammikuu
pe 4.1. mahdollinen hallipeli vs ? (Joensuu)
la 5. - su 6.1. leiri
la 12.1. hallipelit vs Pesä Ysit ja Vuokatti (Imatra)
helmikuu
pe 1. - su 3.2. leiri
la 2.2. halli-SM alkulohko (Joensuu)
pe 22. - su 24.2. leiri
maaliskuu
pe 8. - la 9.3. leiri
su 10.3. hallipeli vs Pesä Ysit (Imatra)
la 16. - su 17.3. mahdollinen halli-SM lopputurnaus (Imatra)
ma 18. - su 24.3. omatoiminen jakso
huhtikuu
to 18. - su 21.4. leiri